Ben Verwaayen reikt Netelcom Award 2010 uit

7 okt

Op vrijdag 1 oktober 2008 heeft branchevereniging Netelcom aan Madan Lakshmanan de tweede Netelcom Award uitgereikt. Lakshmanan, elektrotechnicus en promovendus radiocommunicatie, bouwde als promovendus van de TU Delft een wiskundig algoritme om draadloze communicatie verder te optimaliseren.

v.l.n.r.: Jeanine van der Vlist, Managing Director Alcatel-Lucent Nederland en voorzitter Netelcom, Wolfje van Dijk, jurylid Netelcom Award 2010 (Strateeg KPN zakelijke markt), Frank Buijs, secretaris Netelcom Erik Huizer, jurylid Netelcom Award 2010 (directeur Kennis TNO), Madan Lakshmanan, prijswinnaar Netelcom Award 2010, Javad Vazifehdan, genomineerde Netelcom Award 2010, Yue Lu, genomineerde Netelcom Award 2010

Ben Verwaayen, voorzitter van de jury en Jeanine van der Vlist, voorzitter van Netelcom en Managing Director Alcatel-Lucent Nederland, zijn enthousiast over de toepasbaarheid van het onderzoek en het niveau van de inzendingen. “De wereldwijde bevolkingsgroei noodzaakt tot nieuwe, technologische en energiezuinige oplossingen voor breedbandig multimediagebruik”, aldus Verwaayen. “Madan Lakshmanan past wiskundige inzichten toe, zodat mobiele communicatie technologieonafhankelijk inzetbaar zal zijn.” Het niveau van de inzendingen was zeer hoog, maar zal steeds verder toenemen, zo verwacht Jeanine van der Vlist. “Voor de volgende editie zullen promovendi uit andere onderzoeksprogramma’s zich ook kunnen inschrijven.”

Het onderzoek

Lakshmanan is erin geslaagd om inzichten uit de uit zogeheten wavelet theorie toe te passen op mobiele communicatie. De wiskundige algoritmen ontwikkeld door Lakshmanan worden op zodanige wijze toegepast bij de verwerking van digitale communicatiesignalen, dat de eigenschappen van draadloze radio’s steeds opnieuw aan te passen zijn aan de omgeving, de gebruikersbehoeften en de specifieke toepassing. Op die manier is breedbandige communicatie minder afhankelijk geworden van specifieke standaarden en daarmee gemakkelijker te realiseren. Andere toepassingen van de wavelet theorie zijn al eerder gevonden voor gebieden als datacompressie en ruisonderdrukking.

De Netelcom Award
De Netelcom Award is een tweejaarlijkse prijs voor de innovatieve, wetenschappelijke bijdrage die een doorbraak veroorzaakt in de verbetering van de Nederlandse telecommunicatie-infrastructuur. Netelcom heeft de Netelcom Award in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs ter waarde van 5.000 euro voor promovendi binnen de onderzoeksprogramma’s van de Dutch Research Delta en van TRANS.

Jurysamenstelling
De beoordeling van de inzendingen vond dit jaar plaats door een deskundige jury bestaande uit de heer Ben Verwaayen (voorzitter), de heer Erik Huizer, directeur Kennis TNO Informatie- en Communicatietechnologie, de heer Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente, mevrouw Wolfje van Dijk, KPN Strategie Zakelijke Markt en de heer Ton Backx, decaan van de faculteit Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Over Netelcom, DRD en TRANS
Sinds 1975 heeft Netelcom leveranciers en producenten van zakelijke telecommunicatie-infrastructuur bij elkaar gebracht voor de behartiging van hun belangen richting overheden en toezichthouders. Het secretariaat van Netelcom is ondergebracht bij de Vereniging FME-CWM in Zoetermeer. FME is de branchevereniging voor de technologische industrie. De lidbedrijven van Netelcom vertegenwoordigen zo’n 80% van de omzet aan telecommunicatie-infrastructuur in Nederland en circa 8.000 FTE aan werkgelegenheid (Genexis, Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, Draka, TKF, Huawei Technologies en Ericsson). Meer informatie: www.netelcom.nl.
De Dutch Research Delta (DRD) is een samenwerkingsverband tussen KPN, TNO en Nederlandse universiteiten. Meer informatie: www.dutchresearchdelta.nl. De Trans sector Research Academy for complex Networks and Services (TRANS) is een kenniscentrum van de TU Delft in samenwerking met KPN, TNO en de Cor Wit Stichting. Meer informatie: www.trans-research.nl.

%d bloggers liken dit: